Af en toe gaat de chronologie op de schop, waarvoor excuses.
De vloerverwarming ligt al enkele weken klaar, en ondertussen ligt ze onder de chape.
Beneden hebben we een Henco-folie gebruikt op de PUR. Hierop kon ik dan met alcoholstift de kringen uittekenen - voor de complexere vormen tekende ik het hele tracé uit, voor de eenvoudigere kringen enkel de hoeken.
Als er al eens een fout getekend werd kon ik mezelf belonen door met white spirit de foute lijnen weg te halen. Snuif, snuif...
Boven werden chapenetjes op een bouwfolie gelegd (de bouwplastic die eerst in de gaten van de ramen gehangen heeft, ons bent zuunig hé) - die Hencofolie kost eigenlijk wel belachelijk veel, gewoon omdat er een opdrukje opstaat.
Op internet is er ook wat discussie te vinden over het nut van die folie onder de vloerverwarming. Voor zover wij begrijpen is het bij ons op het gelijkvloers eigenlijk vooral omdat je dan het raster hebt om je op te baseren. Boven is het volgens de architect eerder om te voorkomen dat er chape tussen de akoestische isolatie zou lopen en zo een akoestische brug zou vormen.
We hebben de kringen op druk gezet lang voordat de chapper kwam, en er zat gelukkig nergens verlies.
Op goed anderhalve dag was de chape geplaatst; hier en daar zaten er wat "specialekes" in wegens de verschillen in vloerdiktes. Dit werd allemaal correct uitgevoerd.
Nadat de chape een tweetal weken gedroogd had kwam het moment om de warmtepomp op haar plaats te zetten. Geen sinecure, het spul weegt meer dan 200kg en mag niet horizontaal verplaatst worden. Met wat helpende handen kregen we ze toch op haar plaats. Aangezien de chape nog droger moet worden alvorens er gevloerd kan worden heb ik ze voorlopig op een paar stukken OSB gezet, ongeveer de dikte van de vloer.
Op onderstaande foto zie je het gemak van de Geotherma Easy PC-kit ("PC" voor "passive cooling"). Enkel nog wat koperbuis op maat snijden en je bent vertrokken. Ik heb wel gezorgd voor een paar extra kranen zodat het loskoppelen van de warmtepomp niet leidt tot al te veel dweilwerk.
De warmtepomp moet sowieso terug losgekoppeld worden om te vloeren en om de rechterwand af te werken. Dat kan pas nadat de binnendeur geplaatst wordt.
Linksonder door de zijkant van de warmtepomp gaan de aansluitingen van de boringen; bovenaan heb je met de twee dikke flexibels de aansluiting van het CV-circuit, en met de koperen buizen komt het koud water toe en vertrekt het sanitair warm water.
In het servicemenu van de warmtepomp kan je de individuele componenten testen, en GeoTherma raadt aan om eerst te testen of het brinewater (het water van de grondboringen) wel degelijk circuleert door die circulatiepomp aan te zetten, de hoofdkraan driekwart dicht te draaien en te horen of het suist.
Dat was niet het geval; er zat toch nog wat lucht in het circuit, waardoor de circulatiepomp blijkbaar niet aan het ronddraaien geraakte. Door de filter van een reinigingskraan los te draaien kon de lucht weg en begon het water de circuleren.
De brinebuizen moeten nog geïsoleerd worden omdat het koude water (momenteel 14°C) voor condens kan zorgen. Dat doe ik nadat de warmtepomp definitief aangesloten is.
Origineel was het de bedoeling om de collectoren voor de CV onder die voor het water te plaatsen, op bovenstaande foto dus links. Daarom hangt die kabel daar ook nog uit het plafond. De collectoren bleken echter groter dan verwacht en met de afvoer die daar ook nog moest passeren, was er toch plaats te kort. Daarom heb ik de collectoren voor het gelijkvloers verplaatst naar onder de ventilatieunit. Dat is uiteraard gebeurd vóór het chapen.
Comments