Ook het vloeren doen we zelf, zowel om de kosten te drukken als om alles zelf in de hand te hebben.
Veel lezen en navragen leverde volgende antwoorden op op de lastige vragen:
- op vloerverwarming is het best om met een ontkoppelingsmat te werken. Een flexlijm alleen kan volstaan, maar het is nooit volledig zeker.
- dubbel verlijmen jaagt de hoeveelheid lijm de hoogte in, maar zorgt wel voor een betere hechting.
We kozen dus in beide gevallen voor de duurste maar zekerste oplossing. Het kost rond de 25€ per vierkante meter méér dan met een enkele verlijming zonder ontkoppelingsmat, maar ik ben liever zeker, vooral omdat we een keramisch parket leggen van 1,20m lang.
De ontkoppelingsmat verlijmen we met een kam van 4mm en drukken we aan met een tuinrol, zo eentje waar je normaal je gras mee inrolt.
Omdat ik de tegels wil laten doorlopen in de slaapkamers en de gang heb ik eerst met een simpel cadprogrammaatje uitgetekend hoe ik best begon met tegelen om in geen enkele kamer te moeten eindigen met al te korte stukjes tegel.
Op bovenstaande foto zie je in de gang dat ik met koordjes werk voor de voegen. Het voordeel hieraan vind ik dat, als je met een tegel wat schuift, de andere beter blijven liggen omdat de anders lege ruimte tussen de volgende tegels toch opgevuld is met het koordje.
Je merkt dat de tegels in de voorste kamer al gevoegd zijn en de plinten al staan. Hier heb ik de fout gemaakt heel de kamer in één keer te voegen en daarna pas te beginnen inwassen. Het was een hete dag; op die tijd was het voegsel dus al te zeer uitgehard om zomaar even met een spons over te gaan, dus het heeft een paar uur met schuursponsen gevergd om alles een beetje aanvaardbaar te krijgen.
Je merkt misschien ook dat de kamer al geschilderd en afgewerkt is; we hebben voor deze volgorde gekozen zodat de vloer niet helemaal moet afgedekt worden voor de schilderwerken. Het vraagt dan natuurlijk wat voorzichtigheid bij het plaatsen van de vloeren, maar een eventueel lijmspatje wast proper weg.
Ik werk niet met een leveling-systeem, ik vind dat erg duur en ik heb nog maar weinig professionelen er mee weten werken dus dat zegt wel iets. Toegegeven, in mijn eerste kamer ligt hier en daar een tegel 1mm scheef, maar ook niet meer dan dat. Daarom ben ik ook begonnen in de technische berging, dat is geen al te vaak bezochte ruimte.
Het trapje van de berging boven heb ik ook met deze tegels afgewerkt. Ik heb geen speciale neus voorzien, de tegels zijn nogal stevig en als er toch ooit een stuk afbreekt kunnen we er nog een metalen neus over lijmen. Zoals het hier is vind ik het mooier.
Voor de volledigheid: de tegel komt van bij Brukomtegel en zij verkochten er ook de Omnicol ontkoppelingsmat en Omnicol E-Flex lijm bij aan een goede prijs.
Voor de technische berging beneden hebben we geopteerd voor een goedkope bergingtegel van bij Impermo. De grijze en bleke tegels lagen in de toonzaal ook in dambordpatroon en dat leek me toch wat leuker dan gewoon effen grijs. Hier heb ik de tegels gewoon even uitgelegd om de hoeken en kantjes te kunnen aftekenen en al op voorhand zagen.
Aangezien de ruimtes vrij recht en eenvoudig zijn geef ik er de voorkeur aan de tegels die afgesneden moeten worden op voorhand te snijden en te nummeren, zodat het verlijmen daarna in één keer door kan gaan.
Rechts zit ik hier wel met een paar korte stukjes van 5cm, maar het merendeel van die rechterwand komt toch onder kasten en de diepvries te zitten, dus had ik liever dat het uitgietroostertje links mooi in de hoek van een tegel kwam te zitten.
Dat roostertje zit daar trouwens omdat daar ongeveer de filter van de wasmachine zit. Niks zo makkelijk als een putje daar. Ook bij de warmtepomp en waterfilter van de regenput zit een uitgietputje. Zoveel meer kost het niet, maar het is wel een enorm gemak.
Bij deze kleinere tegels vraagt het wel wat meer aandacht om ze vlak te krijgen; er komt al sneller een hoek wat hoger te liggen dan de andere. Hier hebben we geen dubbele verlijming toegepast; deze tegels zakken voldoende in de lijm om een goed contact te maken.
Het vloeren van deze ruimte en de gang boven worden niet toevallig nu uitgevoerd; alle leidingen van de vloerverwarming lopen onder de chape van deze ruimtes. Er wordt aangeraden de vloerverwarming na het vloeren 3 weken af te laten liggen. Als we dus tegen september/oktober terug willen kunnen stoken is het van belang dat dit nu gebeurt. Daarna kunnen we nog steeds kamer per kamer de verwarming af zetten.
Comments