top of page
Search
Writer's pictureStefaan Van Slycken

Materiaalkeuzes 3: technieken

Ik kom op veel werven dus ik zie voor alle technieken allerhande systemen toegepast worden, en meestal hoor ik achteraf van de klant ook wat er mee- of tegenvalt. Daarom was de keuze voor de klimaatbeheersing en elektriciteit snel gemaakt.




Ventilatie. De keuze voor een D-systeem was wat mij betreft een no-brainer. Als je toch luchtdicht moet gaan bouwen om zo min mogelijk energieverlies te hebben, dan is het toch best dat je zowel de binnenkomende als de buitengaande lucht kan gaan controleren. De voornaamste vereiste aan elk ventilatiesysteem is wel dat het op gezette tijden gereinigd kan worden.

Daarom koos ik voor het ventilatiesysteem van Thermelec. Je zal me niet horen zeggen dat hun ventilatieunits het nec plus ultra zijn maar ze zijn zeker niet slecht. Het zou me trouwens verwonderen dat er echt zulke immense kwaliteitsverschillen zijn tussen de ventilatieunits van verschillende merken; vooral het gemak van reinigen en de efficiëntie, geluidsniveau en levensduur lijken me van belang, en ik denk niet dat er merken zijn die er met kop en schouders boven uitsteken.

Wat me aan Thermelec vooral aanstaat is dat hun kanalen onderhoudsvriendelijk zijn. Hun ronde buizen hebben een beperkte diameter dus ze zijn makkelijk in wanden en onder chape weg te steken, en voor de reiniging open je de collectoren en zuig je met een industriële stofzuiger een sponsje met Dettol door de buis. Probeer dat maar eens met een ovaal kanaal! Door meerdere buizen naar elke uitblaas te leggen blijft de doorstroomsnelheid beperkt en heb je geen geluidshinder. Bovendien hebben ze ook relatief mooie muurroosters; dat is esthetisch toch wat aangenamer dan die eeuwige teuten in het plafond.





Geothermische Warmtepomp. Of de investering ooit terugverdiend zal worden tegenover een gasketeltje is betwistbaar, maar aangezien ik verder geen gas nodig heb spaart het al een aansluiting en een keuring uit. Bovendien staat het systeem van passieve koeling me enorm aan: met nauwelijks verbruik koel je in de zomer je vloer een paar graden af, en dat voelt zeer aangenaam aan.

De firma Geotherma leerde ik kennen op een werf met een zeer complexe verwarmings- en koelingsinstallatie, en hun ondersteuning voor de integratie in het domoticasysteem was uitmuntend. Zij verdelen warmtepompen van Thermia, met een innovatief en zuinig systeem voor sanitair warm water. Zij maken ook een aansluitkit, de GT Easy, waarbij alle kleppen, expansievaten en dergelijke voorgemonteerd zijn, en waar ook voor bijvullen van brine- en cv-water een gemakkelijk systeem voorzien is.

Zij hebben ook een vaste onderaannemer voor de grondboringen, dus dat is ook al een zoektocht minder.

Domoticasysteem. Professioneel ben ik vaak met domotica bezig dus ik heb zo mijn favorieten. Het frequentst werk ik met Niko Home Control en QBus, en beiden waren in de running voor mijn woning. Qua prijs, betrouwbaarheid en ondersteuning zijn ze mekaar waard. QBus is een stuk uitgebreider qua mogelijkheden en interfacing met andere netwerken en standaarden dan Niko, maar Niko heeft voor mij de volgende voordelen:

- Relatief betaalbare, mooie touch screens,

- Mooie bedientoetsen in Niko-afwerking (de viervoudige QBUS-toetsen in Niko-afwerking vind ik ronduit lelijk, maar daar was hun Tastu misschien ook een optie geweest) en specifieke toetsen voor rolluiken en dimmen, wat de duidelijkheid verhoogt.

- Intergratie van videofonie op de touch screens en in de app, je kan je videofoon ook op afstand opnemen.

- Modules die relatief compact zijn en eenvoudig qua bedrading,

- Goed doordachte en vlot te programmeren software.

- Binnenkort wordt ook Sonos bestuurbaar met de software. Mijn cd's heb ik allemaal via iTunes gedigitaliseerd en op een Synology NAS gezet, en dit combineer ik momenteel met Sonos connect op de home cinema en een Sonos Play:3 en Play:1 voor de slaapkamer en badkamer. In de nieuwbouw wordt dit echter volledig achter de schermen weggewerkt.


459 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page