Als elektricien besteed ik natuurlijk de nodige aandacht aan mooie verlichting. Ik wou ook graag de gevel verlichten, maar daar stelde de vorm van het dak me voor een probleem. De oversteken zijn hol dus ideaal om spots in te steken, maar als ik standaard-inbouwspots voor buiten nam kwamen deze schuin te zitten, mee met de helling van het dak. Dat zou dus voor een schuine verlichting zorgen.Als ik richtbare spots zou nemen, dan zouden ze uitsteken, wat ik niet mooi vind. Hopelijk verduidelijkt onderstaande tekening een en ander.
Bovendien vereist de hoogte van de gevel een krachtige verlichting, vooral omdat ik ze achteraan ook als terrasverlichting wil gebruiken. Het zou ook handig zijn ze te kunnen dimmen. En liefst ook niet te duur - wat met ledverlichting voor buiten niet evident is.Qua lichtverdeling zie ik ook liever puntbronnen dan lichtlijnen, dus ledstrips waren - ook al omwille van de prijs - geen optie.Uiteindelijk kwam het idee om de lampen volledig in de oversteken weg te werken en ze door plexi's te laten schijnen. Zo kan ik ze in de oversteek recht naar beneden richten zonder dat ze uitsteken.zoektocht naar een geschikt armatuur ging toen snel: aangezien het armatuur niet zichtbaar zou zijn, deed uitzicht er niet meer toe, en de keuze viel op de oude getrouwe MX500-verstraler die al jaren zijn degelijkheid bewijst. Natuurlijk steken we daar dan geen 500W-halogeenlamp meer in, maar een 11W retrofit ledlamp die ook nog eens dimbaar is.
Qua hoeveelheid licht viel er niet te klagen. Omdat er op de plaats waar ik de lampen wou hangen steeds een draagbalk zat had ik geen probleem om ze te bevestigen, maar ik moest wel links en recht van de draagbalk een lamp hangen om een symmetrische verlichting te krijgen. De hele achtergevel wordt hier dus verlicht met 10 lampen van 11W.
Vooraan had ik in de nok geen verlichting voorzien, maar ik vond bij nader inzicht dat het dan toch wel een heel donker vlak werd. Daarom heb ik er nog twee lampen bijgehangen.
Sorry voor de gruwelijke kwaliteit van de foto, maar hier zie je wel dat het beter is met een lamp in de nok. Het kleurverschil tussen garage en gevel komt omdat er op de gevel al eterbackerplaten hangen en op de garage nog niet.
De grootste uitdaging was het uitfrezen van de plexi's in de rockpanel. Hiervoor heb ik twee mallen gemaakt, één voor de 3mm verzinking zodat de plexi niet op de plaat ligt, en één voor het gat waar de lamp doorschijnt. De mensen van Lab15 waren zo vriendelijk de rockpanels al af te meten en op maat te zagen, maar ze nog niet te monteren. Zo kon ik op de begane grond frezen in plaats van boven mijn hoofd.
Zowel hun als mijn meetwerk bleken bij montage gelukkig te kloppen.
Hier is de rand al voorzien van een laagje verf en moet er enkel nog afgedicht worden met de plexi. Het gat is groot genoeg voorzien zodat de lamp en eventueel zelfs het armatuur kunnen vervangen worden zonder dat de hele plaat gedemonteerd moet worden.
De plexi's liet ik op maat maken bij ThyssenKrupp in Gent. Zij maken blijkbaar ook heel kleine reeksjes. Zo mooi kan je het zelf volgens mij nooit. De blauwige schijn hier komt door de beschermingsfolie die er nog ophangt. Het boren van de schroefgaten heb ik wel zelf gedaan, dat kan ik nog net.
En zo ziet het er uit in werking. De plexi houdt ongeveer 30% van het licht tegen maar zorgt wel voor een mooie diffusie.
Ik overwoog in eerste instantie zelfs nog een donkerder plexi of eventueel het gebruik van de plastic waarmee de amateurs autoruiten tinten, zodat je zelfs de plexi's nog nauwelijks zou zien, maar dit zou te veel licht wegnemen.
Comments